Zuinig

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 10:20

 

 

Oma Aartje is geboren in 1914.

Doordat er nooit veel geld was was ze gewend aan zuinigheid. Kleding zelf naaien, een eigen moestuin, planten stekken  en zelf opkweken etc.

De groenten uit de moestuin werden ingemaakt in weckpotten. Die op de houten vloer van de zolder met houten dak en rode dakpannen stonden opgeslagen.

Totdat er jaren later een vriezer kwam. Als kind kreeg ik regelmatig een bakje met stoofperen, boontjes of iets anders mee naar huis als ik mijn verhalen met haar had gedeeld.

Uitdelen was haar grootste passie.

Ze had ook een snijbonenmolen die je met een klem aan de tafelrand vastzette en die de lange bonen in plakjes sneed. Leuk werkje om mee te helpen als je op bezoek kwam.

Nu pas vindt ik het bijzonder dat ze de plastic zakken die ze bij de warme bakker kreeg bewaarde.

Een heel brood ging in kleinere porties in de vriezer om niets te verspillen.

 De grote plastic broodzak spoelde ze uit met water en hing ze aan de waslijn buiten. Vroeger had iedere achtertuin meerdere  T-vormige ijzerpalen in de tuin met daartussen 4 draden gespannen. Dit om de was aan op te hangen en te laten drogen.

Nadat de zakken droog waren gingen ze in de keukenla. Als kind heb ik voor wel eens broden gehaald bij de bakker op de singel. Dan kreeg je de plastic zakken mee en kon de bakker ze vullen met de nieuwe gesneden broden. Ze gebruikte een plastic zak zo meerdere keren. Plastic was in die jaren bijzonder.

Moet er vaak aan denken hoe dit veranderd is, als ik de volle plastic container iedere maand buiten aan de straat zet om te laten leggen.

 

#vanhakoptak  #zuinig  #plastic  #moestuin  #oma  #hak  #tak  #verspillen #natuur #uitdelen #speellijst #hout #2021 #1914 #zak #bakker


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.